Genel Haberler

Aziz Başdoğan’ı kaybettik

1986-1990 Yılları arasında Galatasaray Voleybol Erkek Takımının yöneticiliğini yapan ve üst üste 3 yıl şampiyonluk yaşanmasında büyük emeği olan Aziz Başdoğan’ı kaybettik.
Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesi, Galatasaray ve voleybol camiasına başsağlığı dileriz.

Voleybol Aktüel

1986-1987.
İstanbul, Florya, GSK Metin Oktay Tesisleri.
Galatasaray Takımı. (Türkiye Şampiyonu)
(Soldan) Enver Göçener, Aziz Başdoğan, Alev Anakök, (Oturanlar soldan) Kerem Teziç, Tunçhan Erdinç, Metin Görgün, İsmet Kır, Paidar Demir, Ahmet Gülüm, Hakan Kayhan, Semih Soyer, İbrahim Çelik, Barbaros Türkay, Mehmet Kuranoğlu, Laslo Lukaç.

 

Aziz Başdoğan Kimdir?

25 Ağustos 1944 yılında İskenderun’da doğdu. Orta öğretim yıllarında futbol oynadı. Sağlık sorunları nedeni ile spor hayatı kısa sürdü.
Keban Barajı inşaatında C.C.İ de Keban isimli Fransız-İtalyan ortaklığındaki şirkette çalıştı. Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirdikten sonra yedek subay olarak askerliğini yaptı. (Nisan 1971-Eylül 1972) 4 yıl İstanbul’da Başbakanlığa bağlı bir kurumda çalıştıktan sonra 1976 yılında Koç Holding Tofaş şemsiyesi altındaki İstanbul Oto A.Ş. de 2,5 yıl, Otokar Pazarlama A.Ş de emekli olana kadar 21 yıl çalıştı.
Başdoğan, evli ve 1 çocuk sahibi, Fransızca ve orta seviyede İngilizce bilmektedir.
Galatasaray Lisesi’nde;
1980 yılında kurulan Galatasaray Eğitim Vakfı mütevelli heyeti üyesi oldu. Daha sonrada yönetim kurulu üyeliği yaptı. Bu arada Galatasaray Lisesi spor koordinatörlüğü görevine başladı. 2004 yılına kadar lisenin tüm spor branşlarındaki faaliyetlerini yürüttü. Lise olarak Türkiye Şampiyonluklarının ardından 3 kez dünya şampiyonalarına katılma hakkı kazandılar.
Kız ve erkeklerde 1’er defa dünya ikincisi oldular. Bir Türkiye şampiyonluğu sonunda ise o günkü politik şartlar nedeni ile dünya şampiyonasına katılma izin verilmedi. Basketbol dışındaki branşlarda da orta okul ve lise kız ve erkek takımlarıyla da çeşitli şampiyonluklar yaşadı.
Bu başarılar nedeniyle kendisine Galatasaray Eğitim Vakfı’nın “Galatasaraylıların Şükran Hatıralarının Beratı” ve “Galatasaraylılık Unvanı Verilişinin Hatırası” madalyasını aldı.
Galatasaray Spor Kulübünde;
1986 yılında Dr. Ali Tanrıyar başkanlığındaki G.S. Spor Kulübü yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 3 yıl süresince voleybol şubesi genel kaptanlığı ve şube sorumluluğu görevi yaptı. 16 yıl şampiyonluk hasreti yaşayan şubede, yönetim kurulunun büyük desteği, antrenör Enver Göçener’in fedakar gayretleri ve her yönü ile gerçek sporcuların inanılmaz üstün gayretleri ile 3 yıl üst üste Türkiye Şampiyonu olundu. Avrupa 4. lüğü yaşandı. Kadınlarda ise ikincilikler yaşandı.
Ayrıca, Teoman Yazgan başkanlığındaki Voleybol Federasyonu yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. Galatasaraylı eski sporcular derneğinde yönetim kurulu üyeliği yaptı.
1993 yılında Galatasaray Spor Kulübü kadın basketbol altyapı sorumlusu oldu. Önceleri sadece Galatasaray Lisesi öğrencilerinden oluşan takımlarla Türkiye şampiyonlukları (her kategoride) yaşadı. Daha sonra altyapıya yapılan transferlerle A takımı yaratıldı. 2001-2002 sezonunda kadın basketbol şubesi sorumluluğuna getirildi. Türk kadın basketbolunda tamamı altyapıdan yetişen yabancı oyuncusu olmayan takımla 2 yıl basketbol liginde başarı ile mücadele edildi.
İstanbul dışından gelen oyuncuları full bursla okuttuğumuz okullarda dünya şampiyonlukları yaşandı. Başdoğan, 2004 yılında kendi isteği ile bu görevden ayrıldı.
Türkiye Milli Olimpiyat komitesinde;
1987 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesinin İstanbul’da yapılan 92. sesyonunda 900 devlet adamı (prens, prenses, başbakan, cumhurbaşkanı) ve eşlerinin katıldığı ve 15 gün süren çalışmalarda Yalçın İpbüken ile birlikte ulaşım sorumluluğunu paylaştı. Bu çalışma sonucu Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyeliğini kazandı. 2 yıl sonra da Sinan Erdem Başkanlığındaki yönetim kurulu üyeliğine seçildi.
2004 yılında Atina olimpiyat oyunları meşalesinin İstanbul’dan geçen 125 ünlü ismin 52 km’lik parkurda taşıdığı “Olimpiyat Meşalesi” koşusunun proje koordinatörlüğünü yaptı. Başarılı geçen organizasyon sonunda Uluslararası Olimpiyat Komitesinin teşekkür yazısını aldı.
2088 Pekin olimpiyat oyunlarının meşale koşusunun da tüm hazırlıklarının tamamlandığı ana kadar aynı görevi yaptı.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde yaklaşık 20 yıl yaptığı yönetim kurulu üyeliği süresinde; genel sekreter yardımcılığı, üye ilişkileri sorumluluğu, aylık bülten sorumluluğu, fair play jüri üyeliği, İstanbul Olimpiyat Oyunları hazırlık komitesi üyeliği, akademik komisyon üyeliği ve koordinatörlüğü, spor kültürü ve olimpik eğitim projesi koordinatörlüğü yaptı. Mart 2008 de bu faaliyetleri sonlandırdı.
Kolaj, fotoğraf ve bilgiler: Gülnur Görgün – #VoleybolunUnutulmazları #VoleybolunUnutulmazlariAnsiklopedisi
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu