Avrupa

Tuomas Sammelvuo ve Takım Kültürü

Tuomas Sammelvuo, Finlandiya milli takımında olduğu gibi kulüp düzeyinde de kapsamlı ve başarılı bir oyunculuk kariyerine sahipti. 2013’te koçluğa başladı ve Finlandiya milli takımının baş antrenörü oldu, kısa süre sonra Rusya Süper Ligi’nde de kulüp voleybolu ve  2019’dan itibaren de Rus milli takımının baş antrenörü oldu. 2019’da VNL’yi ve Tokyo Olimpiyatlarında hak ettiği bir Olimpiyat Gümüş madalyası kazandı

Tuomas, koçluğa ne zaman başladın? Öğrendiğiniz ilk dersler nelerdi? 

Voleybol kariyerimin hemen ardından Finlandiya milli takımının teknik direktörlüğünü yapmaya başladım. Aynı odada 10 yıl birlikte yaşadığın adamlara koçluk yapıyorsun. Ve bence otorite sadece sana verilen bir şey değil. Bu saygıyı kazanmak zorundasın. O yetkiyi kazanmak zorundasın. Önemsediğini göstermelisin. Çünkü voleybol hakkında her şeyi biliyor olabilirim ama seni çalıştıramazsam bunun hiçbir anlamı yok.

Oyuncuları da farklı kategorilere koymayı seviyorum, bence ortalama oyuncular ve normal oyuncular, çok fazla koçluk istemiyorlar.

İyi oyuncular koçluk istiyorlar. Onlara yardım etmeni istiyorlar. Ve harika oyuncular. Gerçeğin söylenmesini istiyorlar.

Koçluğa başladığınızda, sevdiğiniz koçların yöntemlerini kullanıyorsunuz ve daha sonra yeni başlayan bir koç olarak çok fazla konuşmak istiyorsunuz. Bunu göstermek istiyorsun, bir şey biliyorsun ve bu bilgiyi dışarı çıkarmak istiyorsun. Bazen kimse sadece seni dinlemiyor. 🙂

Molalarımızı izledik ve ne dedim, oyunculardan nasıl bir tepki aldım? Tanrım, muazzam bir öğrenme süreci var.

Öğrenmeye açık olmak, öğrenmek için alçakgönüllü olmak gerekir. Sanırım herkes aynı şeyleri söylüyor ama aslında bu benim deneyimim. Ve bu asla bitmemeli.

Ayrıca oyuncularınız çok farklı. Sanki birine çok detaylı bir şey anlatıyorum ve o zaten uyuyor ve başka biri sadece daha fazla ayrıntı istiyor. Bir başkası bu ayrıntılara dayanamaz. 🙂

Bu harika bir iş.

Evet, hala çok genç bir koçum ama o ilk günlerde nasıldım diye düşünürsem? Umarım farklıyımdır.

Her gün farklı bir gündür. Takvim aynı olsa bile. Evet. Gerçekten harika ve büyüleyici, zor, zor oldu. Bunu seviyorum.

 

VNL’deki molalar hakkında tam olarak bahsettiğiniz şey, çok çeşitli farklı mola stilleri gördük. Bazıları harika, diğerleri daha şüpheli. Ama en hafif tabirle pek çok farklı koçluk stili… 

Burada farklı kültürleri de hesaba katmanız gerekiyor.

Örneğin Rusya’da bir lider olması gerekiyor, sistem böyle kuruluyor, insanlar buna alışıyor… ABD molalarında, herkesle etkileşime giren 4 koç görüyorsunuz.

Biri diğerinden daha iyi demiyorum ama hepsi farklı, orası kesin.

Burada koç sensin, liderlik etmelisin, tüm sorumluluğu almalısın, yoksa ‘güçlü’ bir lider değilsin derler. Bu farklı kültürler sporumuzu çok ilginç kılıyor.

 

Pasörleri kendinize çekebilirseniz ve örneğin hücum ve top karşılama hakkında konuşan başka 2 antrenörünüz varsa, bir molada kesinlikle daha fazlasını yapabilirsiniz. Ama oyuncuların içinde bir şey olması gerekiyor. Aksi halde çalışmıyor.

Molalarda önemli olan bir şey de ‘bir şey söylemek için söylememek’. Ayrıca fazla analiz yapmak istemiyorsunuz, oyuncularınıza da biraz özgürlük vermelisiniz.

Her zaman onların üzerinde olmayın.

Sonra tekrar, hepimiz insanız, bir keresinde Rus milli takımına çok kızdığımı hatırlıyorum, hatta onlara bağırmıştım… o da işe yarayabilir.

Bu tepkiye ihtiyacınız olabilir, size kızıyorlar ve rakibe tepki veriyorlar. Ama kesinlikle bazen deneyip kullanacağınız bir araç değil. Gerçek olması gerekiyor.

Her şey gerçek olmakla ilgili.

Olmadığın biri olmaya çalışırsan, herkes bunu hemen (veya sonunda) anlar ve bunun hiçbir etkisi olmaz.

Kısa vadeli etki, uzun vadeli hasara değmez.

Bu duyguları kontrol etmek önemlidir. Oyun planınızı uygulayamamak bir sorundur, ancak olur. Oyunu oynadığınızda hazırlık uzun sürüyor. Antrenman yapmak, rakibinize uyum sağlamak, maça hazırlanmak için bir haftanız vardı.

Oyun sırasında tepki vermek, alternatif çözümler bulmak, bazı ekstra detaylar bulmak mümkün ama oyuncular oynuyor.

Teknenin yönünü değiştirebilirsiniz, ancak oyuncuların yine de tam olarak kürek çekmesi gerekecek.

Ve işte burada iç liderlik devreye giriyor.

Oyuncular birbirleriyle nasıl etkileşime giriyor? Rakibinizi ezdiğinizde, oyuncular dikkatlerini kaybetmeye başlarlar… Birkaç top sonra rakip zaten oradadır. Toplanma noktası sistemi böyle çalışır.

Molalarımızda liderlerin kim olduğunu gerçekten görebilirsiniz, bu çok ilginç.

Biraz daha deneyimli oyunculardan oluşan oldukça genç bir takımınız var, ancak ortalama olarak çok genç. Hepsi yüksek seviyede oynuyor. Sizin durumunuzda çalışan bu iç liderliği nasıl görüyorsunuz?

Evet, bu büyük bir bölüm ve elbette takımdan takıma farklılık gösteriyor.

Çok konuşmayan, sessiz ve tecrübeli oyunculara sahip olabilirsiniz ama ağzını açınca herkes dinler.

Benim durumumda bu sorumlulukla ilgili. En iyi oyuncularımdan çok şey istiyorum, işler yolunda gitmezse çok doğrudan veya güçlü olacağım 3-4 adam var.

Benden çok şey bekledikleri gibi ben de onlardan çok şey bekliyorum. En genç oyuncularınıza, en kolay kurbanlara kızmak veya katılaşmak kolaydır, ancak bu yollar geçmişte hiç işe yaramadı ve gelecekte de işe yaramayacak.

En iyi oyuncularınız kültürü oluşturanlardır, takımınızın temelidir.

Bu oyuncular altın değerinde. Soyunma odasını bir arada tutuyorlar.

Yine de herkes farklıdır, bu yüzden kesinlikle söylemesi yapmaktan daha kolay. Milli takımda oyuncularımızla çok görüştüm…

Milli takımda kendi kulüplerinde olduğundan farklı bir rol üstlenebilmelidirler.

Neredeyse her zaman sahadalar, ne olursa olsun, ama milli takımda böyle değil.

Yedek kulübesinden gelmesi gereken bir oyuncu olabilirsiniz. O rolü kabul etmek zorundasın.

Genel olarak liderlikten bahsetmişken, belki kulübünüzde milli takımda bulamadığınız desteğe sahipsiniz ya da tam tersi. Oyuncularımızın son derece uyumlu olması gerekiyor. VNL çok faydalı oldu.

Voleybol konusunda elbette teknik gelişmelerin olduğunu görüyorsunuz, ancak bu kesinlikle oyuncularımız arasında yeni bir tür sinerji yarattı.

Olimpiyat madalyaları için en iyi yarışmacılar VNL sırasında döndü ve çok şey denedi. Elbette siz Rusya da aynısını yaptınız ama görülecek çok yapı vardı. Aynı çiftler başlıyor, bazı oyunlar için aynı 6’lılar. Orada bazı paketler var mı?

Bence olimpiyat yılında çok şey yapabilirsiniz. Kadromuzdaki her oyuncu Olimpiyatlarda yer almak istiyor. Ve Olimpiyatlara giden 12 oyuncudan VNL’de 16 oyuncunun içindeydi.

Elbette bunu yapıp yapmama konusunda çok fazla endişe olduğunu görebilirsiniz.

Her oyun bir sınavdır.

Bu yüzden belki de hatalarınız konusunda biraz daha endişelisiniz. Tabii ki çok döndük ve sonlara doğru daha ‘sabit’ oynadık.

Bence bunu yapmak zorundaydık çünkü VNL’den sonra artık oyunumuz yok. Aynı zamanda oyuncuları fiziksel olarak öldürmek istemezsiniz çünkü bu çok zor bir turnuvadır ve yine de bazı antrenmanlar yapmak istersiniz.

İşin güzel yanı, Rusya Voleybol Federasyonu, özellikle bizim hazırlıklarımız için ligi 10 Nisan’da bitirmeye karar verdi.

Böylece oyuncularımıza neredeyse bir ay ara verdik. Bunu yapabildiğimize sevindim.

Her neyse, oyuncu rotasyonları vs. ile ilgili doğru veya yanlış yol nedir bilmiyorum. Biz böyle yaptık. Polonya’nın birçok oyuncuyu rotasyona uğrattığını, Brezilya’nın az çok aynı ilk altı oyuncuyla oynadığını, Fransa’nın çok fazla rotasyon yaptığını görebiliyordunuz…

Olimpiyatlarda göreceğiz, bu tür hazırlıkları kesinlikle sevdim.

Bazı şeylerin yolunda gitmemesi, bazı durumlardan şüphe duymanız bile kötü bir şey değil, biraz denemelisiniz. Olası sorunları ve sonuçları değerlendirin. Olimpiyatlara girdikten sonra buna da hazır olmalısınız.

Tabii ki karantinada uzun bir turnuva oldu. Ama güzel bir deneyim. Bence COVID koşullarında bundan daha iyi bir hazırlık mümkün değildi. VNL’yi kesinlikle herkese oyun zamanı vermek için kullandık, aynı zamanda Olimpiyatlar için takımı belirlemek için de kullandık.

Olimpiyat oyuncularınızı seçerken nasıl bir yol izlediniz? VNL’de 16 oyuncuya sahip olmak, sadece 12’sini Olimpiyatlara götürmek yani 5, belki 6 oyuncu katılımlarından emin değil.

Bazı oyuncuların gideceklerini bildiğini biliyorum. Ancak sahada kendilerini göstermek için bu kadar çok şey yapmak istediklerini bilmeyen ama aynı zamanda oynamak için bu pozitifliğe ve sakinliğe sahip olmaları gerekir.

Ayrıca kulüpte olduğu gibi sürekli oynamak yerine yedek olmak da farklı bir şey. Ayrıca o oyuncuları bulmak için, yani altıda olmak için, her zaman oynuyorsunuz, sonra gitmezse yedek oyuncu geliyor, ama o adamın oyunu değiştirmesi gerekiyor.

Çok büyük bir rol çok önemli bir rol.

Ve bunun için VNL’yi de deneyimlemek ilginçti.

KAYNAK : Tuomas Sammelvuo:’Your best players are the ones that make the culture, they are the foundation of your team.’ (volleybrains.com)


Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu