Voleybolda Libero kavramının 25. Yılı
FIVB'nin “libero” adı verilen savunmada uzmanlaşmış yeni bir pozisyon tanıtmasının üzerinden 25 yıl geçti.
Savunmadaki uzmanlar genellikle takımlarında geçiş çizgisinin liderleridir ve gerektiğinde takıma filenin diğer tarafındaki zorlu bir rakibe karşı yardım etmek için görev alırlar. Tüm voleybol pozisyonları arasında liberonun rolü belki de en özverili olanıdır ve yıllar geçtikçe taraftarlar defansif çalışmayı takdir etmeyi öğrendiler, genellikle harika ve muhteşem kazıları veya kurtarışları kutladılar. Hücum oyunları herhangi bir voleybol taraftarını büyüleyebilirse de, rallilerin mümkün olduğu kadar uzun sürmesini sağlayan şey savunmadaki performanstır. Liberolar olmadan mega ralliler olmazdı! Bu özel yıldönümünü göz önünde bulundurarak, Tokyo 2020’deki Olimpiyat Oyunlarında mücadele eden Avrupalı liberolara bir göz atalım.
Dünyanın en iyi liberolarından biri olan Fransız Jenia Grebennikov, “Libero özgür oyuncu demektir ve orta blokçu ile rahatça oyuncu değişikliği yapabileceğiniz anlamına gelir” diye pozisyonunu açıklıyor. Ancak bu pozisyondaki oyuncuların birkaç katı kurala uyması gerektiğinden özgürlükleri yine de sınırlıdır. Libero, sahada kolayca görülebilmesi için diğer takım üyelerinden farklı bir renk veya tasarıma sahip bir forma giymelidir. Libero sadece geri saha oyuncusu olarak görev yapabilir ve hücum vuruşu oynayamaz (top ağ üzerinden geri vurulduğunda), servis atamaz veya blok yapamaz. Libero, 3 metrelik hücum çizgisinin önünde topa üstten bir set yaparsa, topa takım tarafından smaç yapılamaz, ancak libero aynı hareketi ön bölgenin arkasında yaparsa, topa serbestçe hücum edilebilir.
Tokyo 2020’de mücadele eden iki erkek Avrupalı libero, istatistiklerde en iyi kazıcılar arasında yer alarak güçlerini bir kez daha kanıtlıyorlar. Jenia Grebennikov, takımı büyük bir skor baskısı altında oynamaya başladığında, güçlü ani vuruşlar ve bloklardan sonra topu oyunda tutma kabiliyetine sahip. Düzenli olarak dünyanın en iyi turnuvalarının en iyi liberosu seçilen Grebennikov, liberonun en önemli özelliklerini açıklıyor:
“Benim için libero, hızlı olması gereken oyuncudur, oyunu iyi hissetmesi gerekir, çünkü topun nereye gidebileceğini anlamak için her zaman topu izlemesi gerekir. Mükemmel bir şekilde topu karşılaması gerekiyor, bu yüzden kolay değil, ama ilginç bir pozisyon, çünkü bazen muhteşem savunmalar ve güzel setler yapabilirsiniz.”
Polonya’nın iki kez dünya şampiyonu olan kadrosunda yer alan liberosu Paweł Zatorski, 2018 Dünya Şampiyonası En İyi Liberosu idi ve dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. Hiç şüphe yok ki, Polonya takımının önemli bir parçası, ancak libero olmak neredeyse her zaman voleybol oyuncularının ilk tercihi değil gibi görünüyor. “Koçum bana, eğer en iyiler arasında olmak istiyorsam pozisyonumu libero olarak değiştirmem gerektiğini söyledi. Bugün bunun için son derece minnettarım. Biz odak dışı adamlar değiliz, çünkü Brezilya’nın Sergio, Rio 2016 Olimpiyat Oyunlarının En Değerli Oyuncusu seçildi. Voleybol taraftarları sadece hücum oyuncularını takdir etmiyor.”
“Bence Jenia Grebennikov dünyanın en iyi liberosu. Savunmada çılgınca şeyler yapıyor, başkalarının aklına bile gelmeyecek topları kurtarabiliyor. Oyunculuğunu çok seviyorum. O tam bir oyuncu.”
Grebennikov, babası tarafından bu pozisyona ikna edildi. “16 yaşımdayken, koçum olan babam, çok küçük olduğum ve yeterince güçlü smaç yapamadığım için pozisyon değiştirmem gerektiğini söyledi. Bu komik ve inanılmazdı. İlk iki yıl benim için çok zordu çünkü bu pozisyonu anlamadım ama sevdiğim bir şey bulduktan sonra çok iyi savunmalar yapmayı sevdim. Bu yüzden şimdi bu pozisyonu seviyorum, çünkü savunma yapmak muhteşem!”
Libero, Olimpiyatlar sırasında ek bir baskıyla karşılaşabilir. Çoğu turnuvada takımların genellikle 2 libero içeren 14 oyuncu getirmesine izin verilir, ancak Olimpiyat Oyunlarında tüm kadrolar 12 ile sınırlıdır. Çoğu durumda bu, sadece bir liberonun o listede olacağı anlamına gelir ve sadece koç tarafından yapılan seçimle sınırlı değildir liberonun kendi formu ve sağlığı, arkanızda başka bir resmi libero olmadan iki haftalık uzun rekabete dayanacak kuvvette olmanız gerekir. Tokyo 2020’deki neredeyse tüm Avrupa kadın takımları, kadrolarına yalnızca bir libero oyuncusu dahil etti. Monica De Gennaro, Simge Aköz ve Silvija Popoviç İtalya, Türkiye ve Sırbistan’ın liberoları oldular.
On yılı aşkın bir süredir İtalyan kadrosunun bir parçası olan Monica De Gennaro için Tokyo 2020 üçüncü Olimpiyat Oyunları oldu. 34 yaşındaki libero, 2011 Dünya Kupası’nda ve 2018’de Montreux Volley Masters’ta başarılı oldu ve her iki yarışmadan da altın madalyayı kazanan takımdaydı. İtalyanlar, kadrolarında De Gennaro ile birkaç madalya daha kazandı: bir yıl önce Dünya Şampiyonası 2018 ve FIVB Dünya Grand Prix’sinde gümüş madalya, 2006’da FIVB Dünya Grand Prix’sinde bronz ve iki yıl önce Avrupa Şampiyonasında bronz madalya . Monica’nın yeteneği sadece hayranları tarafından ya da birçok bireysel ödülle (son iki dünya şampiyonasında En İyi Libero seçildi) değil, aynı zamanda karşı takımlardaki libero arkadaşı tarafından da onaylanıyor. Brezilyalı Camila Brait’a göre, Monica dünyanın en iyi kadın liberosu.
Sırp Silvija Popovic, ikinci Olimpiyat Oyunlarında mücadele etti ve Sırbistan kadın voleybol kadrosundaki en deneyimli oyunculardan biri. Oyuncu, Sırbistan’ın son yıllardaki başarılı uluslararası serüveninin bir parçası. Rio 2016’da kazanılan gümüş madalyanın ardından, Sırplar iki yıl sonra dünya şampiyonasında altın madalya kazandılar.
1.68 metre boyundaki Türk libero Simge Aköz, Tokyo’da yer alan dört Avrupalı liberonun en kısası idi ama o, yüksekliğin her şey demek olmadığını kanıtlıyor. Oyuncu genellikle takım arkadaşlarını sahada motive ettiğinden, yetenekleri ve enerjisi boyunu çok aşıyor. Kadın veya erkek hiçbir Türk voleybol takımı Olimpiyat Oyunlarında çeyrek finale çıkmamıştır. Aköz ve ekibi şimdiye kadar hiçbir Türk takımının başaramadığı bir başarıya imza attı ve Tokyo 2020’de bunu başardı.