FIVB’nin hedefi, voleybolun televizyonda daha fazla yer alması
FIVB, voleybolun daha geniş alanlarda yer alması için her zaman iş başında. Voleybol maçlarının televizyon yayınlarındaki memnuniyeti arttırmak için çeşitli yöntemler geliştirdiler.
Bir voleybol maçını televizyonun sözde tercih ettiği 2 saatlik zaman dilimine daha tahmin edilebilir bir şekilde uydurmaya çalışmak için set yapısını değiştirmeyi sıklıkla denediler. Ralli skor sistemi dönemini hatırlayanlar, bu zamanda benzer bir girişimi hatırlayacaklardır.
Aklıma takılan bir soru, o 2 saatlik zaman dilimine bir maçı sığdırmaya gerçekten değip değmeyeceği. Brezilyalı teknik direktör Bernardinho’nun bu konuda bazı düşünceleri vardı. Maçlar tutarlı bir uzunlukta olsaydı, voleybol yayıncılar için birdenbire çok daha çekici olacak mıydı ?
Bunun cevabını bilmiyorum. Yine de diğer sporlardan elde edilen kanıtlar, bazılarının düşündüğü kadar önemli olmadığını gösteriyor. Tenis, temelde voleybolla aynı türde bir puanlama yapısına sahip.
Hem FIVB hem de CEV’in etkinlikleri için çok odaklanıldığı bu günlerde TV artık o kadar önemli mi?
Yine de şimdilik öyle olduğunu düşündüğümüzü varsayalım.
Voleybolu maçlar için belirli bir tercih edilen süre ile sınırlayacaksanız, muhtemelen bir şekilde zaman sınırı koymanız gerektiğini düşünüyorum. Sporun puan hedefi oluşumunun güzel yanıdır, yapılan oyunların oldukça hızlı bir şekilde kesilmesidir. Zamanla işler kontrolden çıkabilir ve sonuç olarak oldukça sıkıcı hale gelebilir. Bunu İngiltere’deyken yaşadım. Antrenörlük yaptığım bir takım 20 dakikalık bir zaman setini 55-10 gibi bir farkla kazandı.
Aslında, bu tür maçlarda güçsüz olan takımları sonuna kadar savaştırmak için, tamamen havaya girmeleri için bir şey yapılabilir. Bir takım galibiyet için 3 puan aldı (belki sadece 2 puan). Kaybeden takım, kazanan takımın yaptığı sayı limitinin %25’i içindeyse, bir puan kazanabilir. Bu, kaybeden takımlar o eşiğin üzerinde kalmak/kalmak için mücadele etmesiyle çok daha ilginç bir oyun yaratır.
Aklıma gelen düşünce, bu tür çok tek taraflı durumları yaşamak istemiyorsak, ancak bir zaman saati kıstasını korumak istiyorsak farklı şeyler düşünmemiz gerektiğiydi. Takımların bir dizi mini set oynaması fikri vardı – diyelim ki 8 puan gibi bir şey. Belirlenen süre içinde en çok seti kazanan takım maçı kazanır.
Mini setler dememin nedeni, daha fazla üzülme fırsatının olması ve bu da işleri ilginç kılıyor. Yine de kadrolar ve yedekler açısından üzerinde çalışılması gereken pek çok şey var.
Trying to please television – Coaching Volleyball (coachingvb.com)