Köşe YazarlarıManşetÜst Manşet

Voleybolu Görmeyen Kalmasın

Merhaba Kıymetli Okurlarımız,

Cumhuriyetimizin 100. Yılında sportif alanda oldukça önemli zaferler kazanan takımlarımız içinde hiç şüphe yok ki voleybolumuz elde ettiği başarılarla diğer branşlardan oldukça farklı bir konumda yer aldı.

2023 Yılındaki tarihi başarılar, Mayıs ayında Torino’da VakıfBank ve Eczacıbaşı Dynavit takımlarımızın CEV Şampiyonlar Ligi’nde yaşattıkları Türk Finali ile başladı. Ardından Milli Takımlarımızın fırtınası ne Avrupa Şampiyonası bıraktı ne Milletler Ligi. Ne CEV Altın Ligi ne de FIVB Challenger Cup Milli Takımlarımızın hızına yetişebildi.
Hakemlerimiz ve gözlemcilerimiz ile mükemmel organizasyonlara imza atan federasyonumuz, 2023 yılında tüm dünyaya Türk voleybolunun yükselişini gösterdi.

Aralık ayında Çin’deki Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda yine VakıfBank ve Eczacıbaşı Dynavit takımlarımızın oynadığı Türk Finali ile voleybolumuz 100.yılda zirve yaptı.

Sadece dünya değil görme engelliler bile gördü voleybolun başarılarını!

Kıymetli okurlarımız, bugün görme engelli bir kardeşimizin Filenin Sultanları’nın Avrupa Şampiyonu olurken ülkemize yaşattığı heyecanın etkisiyle voleybola ilgi duyması ve görme engelini nasıl aştığını anlattığı öyküsünden ‘Haberiniz Olsun’ istiyorum.

Görme Engelli Gencin Voleybolla İmtihanı

Homo İbretus (İbretlik İnsan), 29 yaşında, doğuştan retinitis pigmentosa (gece körlüğü) hastası bir kardeşimiz. 18 yaşına kadar aydınlık ortamda gayet iyi görebilirken hastalığının ilerlemesi ile şu an ışığı karanlıktan ayırabilecek kadar görebilmekte.
Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü mezunu ve çok ileri derecede İngilizce biliyor. Hayat enerjisi, engeline rağmen her şeyi görebilmesini sağlıyor.
Yaklaşık 10 yıldır hobi olarak mizah yazıları yazıp, eserlerini kendi blogunda paylaştığı gibi zaman zaman bazı online dergilere de gönderiyormuş. Voleybol maçlarını da takip eden Homo İbretus’un, 2023 yazında A Milli Kadın Voleybol Takımımızın elde ettiği başarılardan sonra voleybola ilgisi artmış. Takibi arttıkça maçları nasıl daha iyi anlayabileceğine kafa yormaya başlamış. Sosyal medya yorumlarını okumayı ve oyun kuralları ile maç anlatımı haberlerimiz sebebiyle sitemiz Voleybol Aktüel’i daha fazla ziyaret etmeye gayret etmiş. Be My Eyes isminde, görme engelli kişilerin nesneleri tanımalarına ve günlük durumlarla başa çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir mobil uygulamadan faydalanmış ancak uygulamanın voleybol sahasını tenis kortu zannettiğini öğrenince ihtiyacı olan bilgilere nasıl ulaşacağını düşünmeye başlamış.

Bir gün sosyal medya hesaplarımıza düşen bir bildirimle Homo İbretus’tan haberdar olduk.
Voleybol bilgilerini her gün artırmayı başarsa da maçları takip ederken bir yandan maçın önemli anları ve o anki skor hakkında bilgi edinmeye çalışmasının maçı takip etmesini zorlaştırdığını, voleybolun oldukça yüksek tempolu bir spor olduğunu ve bu nedenle spikerlerin pozisyonları detaylı anlatmasının çok mümkün olmadığını tespit etmiş. Spikerlerin ancak o anda topa temas eden oyuncuların ismini söyleyebildiklerini ve kısa teknik terimler kullanarak pozisyonu anlattıklarını söyleyen Homo İbretus, skorun her sayıdan sonra hatırlatılmamasının da bazen hangi takımın sayı aldığının anlaşılmasını zorlaştırdığını yazmış blogunda. Bu durumda voleybol maçı seyreden ve örneğin blockoutun ne demek olduğunu bilmeyen görme engelli bir seyirci için sayıyı kimin aldığını anlamanın zorluğunu anlatıyor yazılarında.

Gerçekten de voleybol çok hızlı, dinamik ve çok özel kurallara sahip bir oyun. Günümüzde voleybol oyun kurallarının birçok voleybol izleyicisi tarafından bile tam olarak anlaşılamadığını düşünecek olursanız voleybolun, üstelik de görme engelli bir birey için ne denli zor bir spor olduğunu anlayacaksınız.
Görme engelli bireyler için hiç düşünülmeyen bu durum karşısında daha önce Kadir Has Üniversitesi’nin Fenerbahçeli öğrencilerinin ‘Görmezden Gelme’ isimli sosyal sorumluluk projesinde basketbol ve futbol maçlarının betimlenmesi yapılmış.
Bence, Türkiye’nin en başarılı takım sporu olan voleybolumuz için de böyle bir çalışmaya ihtiyacımız olduğu kesin.

Kıymetli okurlarımız,

Türkiye Voleybol Federasyonumuz, henüz kendilerine anlatma fırsatı bulamadığım, görme engelli bireylere voleybol maçlarının tribünde canlı olarak betimlenmesine yönelik bir sosyal sorumluluk projesi ile bir ilke daha imza atabilir.
İnanıyorum ki, Filenin Sultanlarının ve Efelerinin maçlarındaki tribün coşkusuna, Milli heyecana ortak olabilmek; spora, özellikle de voleybol gibi nezih bir branşa engelsiz erişme konusunda federasyonumuz bu projeye destek verecektir.

Düşünsenize maç öncesi Braille alfabesi ile yazılmış kısa bilgiler içeren belgeleri okuyan, dokunarak anlayabilecekleri küçük voleybol oyun sahası maketleri ile sahayı hisseden, voleybolu bilen ve iletişimi güçlü gençlerimizle birlikte betimlenen bir voleybol maçı…

Düşüncesi bile güzel..

Kalın sağlıcakla..

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu