• Bingöl’de art arda depremler sonrası Naci Görür’den kritik uyarı
      Bingöl’de meydana gelen 4.4’lük depremin ardından 13 saatte 17 sarsıntı kaydedildi. Naci Görür’den çevre faylar için dikkat çeken stres uyarısı geldi.
    • Bingöl’de art arda depremler sonrası Naci Görür’den kritik uyarı
      01.06.2025 - 20:46 | Güncelleme:01.06.2025 - 20:46
      Bingöl’ün Kiğı ilçesinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürerken, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Görür, depremin yerini “endişe verici” olarak nitelendirdi ve çevredeki fay hatlarında stres transferine neden olabileceği uyarısında bulundu. 13 saatte 17 deprem: Bölge diken üstünde AFAD verilerine göre ilk sarsıntı gece 00.58’de 2.8 büyüklüğünde meydana geldi. Ardından gelen 16 depremle birlikte, bölgede toplam 17 sarsıntı kaydedildi. En büyük deprem 4.4 büyüklüğündeydi ve Özlüce Barajı çevresinde gerçekleşti. Depremler ağırlıklı olarak Kiğı ilçesi merkezli olurken, yalnızca biri Bingöl merkezli olarak ölçüldü. Depremlerin derinliği 7 kilometre civarında hesaplandı. Vali Usta: Sahada olumsuz bir durum yok Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, yaşanan sarsıntılarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Usta, “Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum veya can kaybı ihbarı alınmamıştır. Ekiplerimiz sahada gelişmeleri yakından takip etmektedir” dedi. Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Usta, olası risklere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. Naci Görür: Bu tür depremler uyarı niteliğinde Depremin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, depremin konumunun özellikle dikkat çekici olduğunu vurguladı. Görür, “Dallıca-Kiğı/Bingöl yöresinde 4.5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Önceden de aynı bölgede 4.4 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşanmıştı. Bu deprem, Yedisu Fayı ile benzer özellikler taşıyan isimsiz bir fayın üzerinde meydana geldi. Konum itibarıyla endişe verici. Çevre faylar üzerindeki stres alanı değişimini etkileyebilir” ifadelerini kullandı. Yedisu Fayı yeniden gündemde Bingöl ile Erzincan arasında uzanan Yedisu Fayı, uzun süredir sismik boşluk olarak nitelendiriliyor. Görür’ün değerlendirmesi, bu fayın yeniden hareketlenebileceğine dair endişeleri artırdı. Uzmanlara göre bölgede meydana gelen küçük ve orta büyüklükteki depremler, büyük bir kırılmanın habercisi olabilir. Uzmanlardan uyarı: Hazırlıklı olunmalı Yer bilimciler, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki sismik hareketliliğin son yıllarda arttığına dikkat çekiyor. Bingöl, hem Kuzey Anadolu hem de Doğu Anadolu Fay hatlarının kesişim noktasında yer alıyor. Bu nedenle uzmanlar, hem yerel yönetimlerin hem de vatandaşların olası büyük depremlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor.
      Bingöl’de art arda depremler sonrası Naci Görür’den kritik uyarı

      Yorum Yazın

      Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Voleybol Aktuel hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.