Genel Haberler

Blok: Voleybolda Başarının Anahtarı

Makale Coaches Choice tarafından sağlanmıştır ve Kinda S. Lenberg tarafından düzenlenen eBook: Coaching Volleyball: Defensive Fundamentals and Techniques’ten alınmıştır. E-Kitabın tamamı Coaches Choice Voleybol Antrenörlük Kütüphanesi’nde bulunabilir.

Smacın hızı ve hücum oyuncusunun blokçuya yakınlığı, bloklamayı voleybolda tartışmasız en hızlı beceri haline getiriyor. Güçlü bloklama, özellikle hızlı topların oyuncular arasındaki boşluğa girmesini neredeyse imkansız kıldığı erkek voleybolunda başarı için bir gerekliliktir. Blokçunun sorumluluğu, topu durdurmak veya bir takım arkadaşına yöneltmektir.
Blok başarısı çeşitli şekillerde ölçülebilir, ancak belki de en önemlisi rakibi psikolojik olarak sindirmesidir. Agresif bir hücum oyuncusu tüm oyunu, birkaç topun yüzünde bloke olmasından kaynaklanan utanç duygusuyla yok edebilir.
Sınırlı süre, blokörün gerçek temas için ön hazırlığını hayati hale getirir. Blokör, bazıları kendi kontrolü dışında olan birçok değişkenle başa çıkmak zorundadır. Oyuncular, hücumdan önce doğru şekilde pozisyon almak için rakipler hakkında bildiklerini kullanmalıdır. Blokörler, hücum oyuncusunun alışkanlıkları ve tercih ettiği oyunlar konusunda gözlem raporları aracılığıyla uyarılabilir. Bu tür bilgiler, blokörlerin hücum oyuncusunun tercih ettiği hücumları durdurmak için kendilerini doğru konumlandırmalarına yardımcı olur.
Blokör, elleri başın yukarısında, dirsekleri içeri ve ileriyi gösterecek şekilde, avuç içi ağa dönük, elleri yere 45 derece açıyla ve parmakları açılarak durmalıdır. Eller sağlam olmalıdır. Blokçu fileye mümkün olduğu kadar yakın başlarken, fileye dokunmadan kolları dikey olarak kaldırmak için yeterli alan sağlar.
Blokçunun topun nereye vurulduğuna uyum sağlayabilmesi için, bacaklar hafifçe bükülmeli ve ataleti yenmek ve ayarlamayı hızlandırmak için hızlı bir kekeme adımı kullanılmalıdır. Bu ayak çalışması, özellikle ortadaki engellemeyi “okurken” ve bir kombine oyunda ikinci bir seçeneği engellemek için hızlı bir hareket yapılması gerektiğinde önemlidir. Blok okuma durumunda ortada blok yapan bir oyuncu, pasörün oyununu okumadan önce kollarını neredeyse tamamen uzatmalıdır. Sonuç olarak, blokçu sadece bacakları ile zıplamak zorunda kalacaktır, ancak kolların uzatılması ona, dümdüz aşağı, anlaşılmaz bir vuruşu önlemek için file üzerinden yeterli yükseklik sağlamalıdır. Blokçunun uzatılmış kolları, hızlı seti okurken elleri ağın üzerine daha çabuk koyacaktır. Bire bir blok yaparken, oyuncular kollarını takım blokajındakinden biraz daha geniş açmalıdır çünkü yetenekli orta hücum oyuncuları topu tek blokçunun her iki tarafına da vuracaktır.
Oyunu okumada blok yapan oyuncu, pasör üzerinde yoğunlaşarak hücum oyuncularını gözün köşesinden izleyerek topun nereye ve hangi hızda ve yükseklikte gönderileceğine dair ipucu alır. Top pasöre geçtikçe, bazı ayar seçenekleri elenirken diğerleri daha belirgin hale gelebilir. Pasörü izleyen blokör, hücum oyuncusunun karşı bölgeye girip girmediğini veya sallanıp sallanmadığını takım arkadaşlarına söylemeye hazır olmalıdır.
Top hızlı bir şekilde ayarlanmışsa, blokçu hücum oyuncusunun tercih ettiği açıyı engellemeye çalışmalıdır. Bir blokçunun sağ eli, sağ elini kullanan bir hücum oyuncusunun smaç vuran eline karşı olmalıdır. Keskin vuruşlar, keskin açıyı kesmek için bir blokçunun sağ eli hafifçe sağ tarafa gelecek şekilde düz bir şekilde bloke edilmelidir.
Blokçu, setin ağdan ne kadar derin olduğuna ve hücum oyuncusunun topa ne kadar sert vurduğuna göre ne zaman zıplayacağını bilir. Genel olarak, ağdan 76 cm.den daha derine vuran toplarda, vurucu, blokçu kollarını ağ boyunca uzatmadan önce topla temas etmelidir. 76 cm.den daha yakın setlerde, blokör daha erken hareket etmelidir. Set ağdaysa, blokçu, hücum oyuncusunun topla temas ettiği anda, topu elleriyle çevreler.
Blok başarısı çeşitli şekillerde ölçülebilir, ancak belki de en önemlisi rakibin psikolojik olarak korkutmasıdır.
Engelleme kolu hareketine başlarken, engelleyici topun hızının ve file ile ilişkili derinliğinin ve açısının farkında olmalıdır. İdeal olarak, blokçu ya topu rakibinin orta sahasına (tercihen üç metre çizgisinin önünde) durdurur ve blok yaparak ya da kontrollü bir şekilde kendi geri sahasına saptırarak, topun kurulmasını ve hücum edilmesini sağlar. Blokçu, topa çarparken vücudunun, kollarının ve ellerinin pozisyonunun farkında olmalıdır.
Kol hareketi hızlı olmalı ve doğrudan ağa girmelidir. Top kontrolünü iyileştirmek ve en büyük engelleme yüzeyini sağlamak için eller sağlam olmalı ve parmaklar açılmalıdır. Topla temas etmeden hemen önce, blokçu havadaki vücudu stabilize etmeye yardımcı olmak ve sert voleybola karşı bir kuvvet sağlamak için kalçaları sallamalı, omuzlarını silkmeli ve ellerini germelidir. Newton’un üçüncü fizik yasasına göre, havada asılı duran bir cisme temas eden bir kuvvet, vücudun başka bir bölümü tarafından eşit ve zıt bir reaksiyona neden olacaktır. Engelleyicinin vücudunu ağa iten şey genellikle bir ani hareketin olmamasıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu