Genel Haberler

İran’da Kadınların Spor Hakkı

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB), İran’ı, kadınların maçlara katılmasını yasaklaması halinde 2015 19 Yaş Altı erkekler dünya voleybol şampiyonasına ev sahipliği yapma hakkının elinden alınacağı konusunda uyarmıştı.
Uyarı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından insan, cinsiyet ve işçi haklarına bağlılığı büyük spor etkinliklerinin potansiyel ev sahipleri için bir koşul haline getirmek için yönlendirilen yeni bir iddiaya işaret ediyor ve yalnızca İran değil, aynı zamanda Suudi Arabistan üzerinde de baskıyı artırıyor.
Her iki ülkede dindar muhafazakarların sürekli olarak karşı çıktığı yasağın kaldırılmasıyla ilgili aralıksız tartışmaların olduğu bir ortamda İran ve Suudi Arabistan için riskler yüksek. Suudi Arabistan’ın kadınların uluslararası spor etkinliklerine katılımına getirdiği kısıtlamaların yarattığı artan hayal kırıklığı, IOC’yi krallık üzerindeki baskıyı incelikle artırmaya yöneltti. İran ve Suudi Arabistan’ın reddi, potansiyel olarak iki ülkenin uluslararası yarışmalardan men edilmesine yol açabilir.
Açık olmak gerekirse İran, Suudi Arabistan’ın aksine kadın sporlarını teşvik ediyor ve hem kültürel hem de güvenlik ve güvenlik standartlarını karşılayan bir başlık takmalarına izin verilmesi koşuluyla uluslararası turnuvalarda kadın sporcuları sahaya sürüyor. Suudi Arabistan, bunun tersine, krallık ilk kez resmi olarak kadınları uluslararası bir turnuvaya göndererek 2012 Londra Olimpiyatları’na katılımdan men edilmekten kaçındı.
O zamandan beri krallık, kadın sporlarını teşvik etme sözünü yerine getirmekte durdu. Grubuna gelecekteki tüm Olimpiyat ev sahibi şehir sözleşmelerine insan, cinsiyet ve işçi haklarına bağlılığı yazma talimatı veren IOC Başkanı Thomas Bach ile Suudi Olimpiyat şefi Prens Abdullah bin Mosaad bin Abdulaziz arasında kadınların spor hakları konusunda yapılan bir toplantıda Prens Abdullah, krallığın son Asya Oyunlarında kalifiye sporcuları olmadığı için kadınları sahaya çıkarmadığı hususunu vurguladı.
Suudi Olimpiyat Komitesi genel sekreteri Mohammed al-Mishal, Rio Janeiro’daki 2016 Olimpiyatları’nda bunu yapacaklarına söz vermişti. Ancak Bay Al-Mishal, kadınların Kuran’ın gerçek bir yorumuyla onaylanan sporlarla sınırlı olacağını söyledi. Suudi yetkili, krallığın kadınları “Suudi Arabistan’da kültürel ve dini olarak kabul edilen” binicilik, eskrim, atış ve okçuluk Olimpiyat yarışmasında yarışacak şekilde eğittiğini söyledi.
Suudi Arabistan’ın isteksizliği, krallığın kadın sporlarını teşvik etmek için yalnızca küçük adımlar atması hususunda daha da belirgindir. Krallık, yalnızca erkeklere odaklanan ilk beş yıllık spor planını hazırlamak için danışmanlar görevlendirdi.
Ancak bir danışma meclisi olan ülkenin Şura Konseyi, eğitim bakanlığına ait devlet okullarında kız çocuklarına beden eğitimi verme hususunu incelemeye başladı. Hareket, devlet okullarında kadın sporları üzerindeki yasağın kaldırılmasına yol açabilir. Dahası, yetkililer geçen yıl kadınlar için özel spor kulüplerine lisans vermeye başladı.
Kadın spor salonları, genellikle güzellik salonlarıyla veya özel apartmanlarla bağlantılı olarak ülke çapında filizleniyor. “Hükümet, kadın spor kulüpleri için lisans vermiyor. Spor salonu sahibi Fatimah, Arab News’e verdiği demeçte, çevik ve zarif vücutlar isteyen kadınlar olduğu sürece, bu tür spor salonları Krallık’ta başarılı olacak ”dedi.
Suudi Arabistan ve İran’daki maçlara kadınlara yönelik yasağı kaldırma çabaları şimdiye kadar muhafazakar muhalefet engeline takılmıştı. FIVB yasağı, 25 yaşındaki ikili İran-İngiliz uyruklu Goncheh Ghavami’nin İran ile İtalya arasında Tahran’ın Azadi Stadyumu’nda Dünya Ligi voleybol maçına girmeye teşebbüs etmesinden dolayı bir yıl hapis cezasına çarptırılması sonrasında geldi. Bayan Ghavami, o zamandan beri açlık grevine başladı. İran hükümetine karşı propaganda yapmaktan suçlu bulundu.
Bir FIVB sözcüsü, federasyonun “İran’a, voleybol maçlarına katılma yasağı kaldırılıncaya kadar, özellikle yaşın altında olmak üzere Dünya Şampiyonaları gibi FIVB’nin doğrudan kontrol ettiği gelecekteki etkinliklere ev sahipliği yapma hakkı vermeyeceğini” söyledi.
FIVB, kararını İnsan Hakları İzleme Örgütü ile de görüştüğü görüşmenin ardından verdi. IOC başkanıyla yapılan görüşme, grubun insan haklarına yönelik tutumunda yeni bir döneme işaret etti.
FIVB başkanı Ary Graca yaptığı açıklamada, “dünyanın her yerinden kadınların eşit şekilde voleybolu izlemelerine ve katılmalarına izin verilmelidir” dedi.
Ali Hamaney, 2006 yılında dönemin cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın kadınların spor etkinliklerine katılma yasağını kaldırma girişimini engellemişti. Suudi Arabistan, Suudi futbol federasyonu tarafından desteklenen bir öneri olan kadınlar için ayrı bölümler oluşturulması şeklini son yıllarda stadyumlara uyarlayarak defalarca gerçekleştirdi.
Suudi Arabistan ayrıca Batı Asya Futbol Federasyonu’nda gruplanan Orta Doğu futbol federasyonlarının çoğunluğunun kadınların spor haklarını erkeklerinkilerle aynı seviyeye getirmek için iki yıllık bir deklarasyon imzalamayı reddetti.
FIVB yaptırımı, kısmen sokak sanatında yapılan İran kültür savaşlarını körüklüyor. Tahran’ın ana caddelerinden birinde yakın zamanda yapılan bir duvar resmi, evde bulaşık yıkarken bir milli futbol takımı forması giyen bir kadını resmetti. Duvar resmi sosyal medyada yoğun olarak takip edildi. Duvar resminde kadın, bir kadının evinin evde olduğu şeklindeki muhafazakar görüşlerin reddi olarak görülen, Dünya Kupası kupasıymış gibi bir fincan sarımsı bulaşık solüsyonu kaldırdı.
James M. Dorsey

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu