Köşe YazarlarıManşetÜst Manşet

Spor Eğitiminde Yeni Dönem Başlıyor

Merhaba Kıymetli Okurlarımız

Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlanacak olan spor ortaokulları seçme, kabul ve yerleştirme esasları belli oldu. Cuma günkü ‘Eğitimde Spor Devrimi’ başlıklı köşe yazımda belirttiğim spor ortaokulları ile ilgili gelişmelerden ‘Haberiniz Olsun’ istiyorum.

İlk Aşamada 9 İlde Açılacak

Öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yeteneklerinin keşfedilmesi amacıyla devreye alınan proje ilk aşamada 9 ildeki 9 spor lisesi bünyesinde faaliyete başlıyor.  Beşinci sınıf düzeyinde öğrenci kabul edecek ilk spor ortaokulları Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya ve Trabzon’da açılıyor.
“Adana Şehit Ahmet Mehmet Oruç Spor Lisesi, Ankara Hacı Bayram Veli Spor Lisesi, Antalya Alanya Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi, Diyarbakır Spor Lisesi, Gaziantep Kamil Ocak Spor Lisesi, İstanbul Naim Süleymanoğlu Spor Lisesi, İzmir Mustafa Kaya Spor Lisesi, Konya Spor Lisesi, Trabzon İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi” Türkiye’nin ilk spor ortaokulları olarak belirlendi.

Spor Ortaokulları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu Hazırlandı

MEB, hazırladığı kılavuzla bu okullara sportif yeteneğe göre öğrenci alım sürecine ilişkin usul ve esaslar belirledi. Spor ortaokullarına kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, 9-15 Eylül’de e-Okul üzerinden başvurabilecek. Komisyonların 16-18 Eylül’de oluşturulmasının ardından, “sportif yetenek değerlendirme uygulaması” 19-25 Eylül’de yapılacak, sonuçlar ise 27 Eylül’de ilan edilecek. Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt ve nakil işlemleri ise 7-11 Ekim’de yapılacak.

Sınıflar 30 Kişilik Olacak

Belirlenen pilot illerin Milli Eğitim Müdürlüklerince yürütülecek işlemlerde 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfa başlayacak adaylar arasından her bir spor ortaokulu için olmak üzere 15 kız, 15 erkek öğrenci kabul edilecek. Yeterli başvuru olmaması durumunda kız veya erkek öğrenci kontenjanına bakılmaksızın başarılı olan adayların kayıtları yapılacak. Kayıtlarda ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri bilgileri dikkate alınmayacak.

Başvurular e-Okul Üzerinden Yapılacak

Spor ortaokulları için e-Okul üzerinden yapılacak başvurular, öğrencinin veli veya yasal vasisi tarafından yapılacak. Her aday, 9 ildeki okullardan sadece birine başvurabilecek. Başvuru sırasında e-Okul üzerinden sportif yeteneği değerlendirme uygulama randevusu alınarak sınav giriş belgesi oluşturulacak.
Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, ÇÖZGER Raporu ve Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ile uygulamaya katılabilecek.
Sporcu öz geçmişi bulunan adaylar durumlarını, ilgili federasyonlardan ya da gençlik ve spor il/ilçe müdürlüklerinden aldıkları belgelerle ibraz edebilecek.

İki Kriter Çok Önemli

Seçme ve değerlendirmede “sportif yetenek değerlendirme testi” ve “Türkiye okul sporları şampiyonluk dereceleri” dikkate alınıyor.
Adaylardan “performans testleri” çerçevesinde esneklik testi uygulaması, flamingo denge testi, dikey sıçrama testi, el kavrama kuvveti testi, geriye sağlık topu atma testi, çeviklik testi ve 20 metre sürat koşusu testi uygulaması istenecek ve bu test puanlarının ortalaması alınacak. Sportif yetenek değerlendirme testinden alınabilecek en yüksek puan 90 olarak belirlendi.

Türkiye okul sporları veya Türkiye Şampiyonası birinciliğine 10 puan, ikinciliğine 7,5 puan, üçüncülüğüne 5 puan ve dördüncülüğüne 2,5 puan verilecek.

“Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması” sırasında gerekli araç gereç ve ölçüm cihazları kullanılacak ve kamera kaydı alınacak.

Sporun ana okulları seviyesine kadar inmesi ve genç nüfusumuzun akademik ve sportif geleceği bakımından atılan bu adımların tüm illerimize ve spor liselerinden bağımsız olarak uygulanacağı günleri de görmek dileğiyle.

Kalın sağlıcakla.

 

Spor Ortaokulları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız 

 

Show More

Related Articles

One Comment

  1. Beşinci sınıf yaklaşık 11-12 yaş bandına denk geliyor ve spora başlamak için fena bir zamanlama sayılmaz. (Tabii bazı branşların kendilerine has ayrı zamanlama talepleri olabilir.)
    İlk beş sınıfta okullarında hangi sportif dereceleri almış olabilir ki bu öğrenciler? Yine de olası sportif başarıların ek katkı puanı sağlaması da güzel düşünce.
    Zaten genel olarak bizde düşünce ve yazı kısmında Dünya ortalamasına yakın bir kalite sağlanıyor.
    Esas olan UYGULAMA!
    Ve bu hususta çok endişeliyim. İnşallah çocuklarımız sporun evrensel kurallarında eşit şekilde eğitim alabilirler.
    Keza sınav maratonu içinde spora devam etme fırsatı da bulabilirler.
    Korkarım bunca emek sonrası aralardan parlayan özel yetenekleri burslu olarak yurtdışı üniversitelere kaptıracağız.
    slm

Bir yanıt yazın

Back to top button